Syksyn tapahtumaterveisiä

Syksy on tapahtumien aikaa ja myös uutta Helsinki City Running Day -tapahtumapäivää on esitelty ja tullaan esittelemään lukuisissa tapahtumissa syksyn mittaan. Uusi yhteen päivään keskittynyt tapahtumakonsepti on saanut pääosin hyvän vastaanoton, mutta soraääniäkin on kuultu. Helsinki City Marathonin siirtyminen kevääseen on herättänyt eniten tunteita.

Syyskuun tapahtumakiertue aloitettiin Tallinnan Maratonilta, jatkettiin Espoon Rantamaratonilta ja kolmantena viikonloppuna oltiin mukana Berliinin Maratonilla. Markkinoinnin ohessa tutustuttiin myös tapahtumajärjestämisen konseptiin, sillä kaikissa näissä on useita juoksutapahtumia keskitetty yhteen viikonloppuun. Mielenkiintoisia ideoita ja toimintatapoja on poimittu tapahtumista mukaan ja kehitetään edelleen. On myös hyvä nähdä, että Suomen tapahtumissa osa asioista järjestetään paremmin kuin maailmalla. 

Kansainvälinen palaute positiivista

Kansainvälisillä areenoilla vastaanotto uuteen Helsinki City Running Day -päivään on ollut erittäin hyvä. Vaihtoehtojen lisääntymistä juoksumatkojen suhteen pidetään positiivisena, etenkin puolimaratonin ja lyhyen 5 km katujuoksun löytyminen samana päivänä perinteisesti eniten matkailijoita houkuttelevan maratonin kanssa saa kiitosta.

Toukokuu on etenkin keskieurooppalaisille juoksijoille hyvää maratonmatkailuaikaa ja perheellisille Helsinki nousee nyt yhdeksi vaihtoehdoksi muiden kevätmaratonien rinnalle. Kesällä monessa maassa kärsitään kuumista juoksusäistä, jolloin treeni jää vähäisemmäksi. Lisäksi elokuun ongelmana ovat olleet kesälomat: jos koko perhe ei maratonmatkailusta innostu, ei lomamatka ole suuntautunut perheen juoksijan toiveiden mukaan.

Matkanjärjestäjille uusi päivämäärä aiheuttaa päänvaivaa, sillä samaan aikaan järjestetään Euroopassa myös muita juoksutapahtumia ja kilpailu on kovaa. Matkanjärjestäjien tuomien ulkomaalaisten osuus on kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta, sillä suurin osa matkaajista on pariskuntia ja kaveriporukoita. Ulkomaalaisten määrän kehitystä pystytään tarkastelemaan parhaiten muutaman vuoden kuluttua.

Suomessa ymmärrystä, mutta myös jyrkkää vastustusta

Espoon Rantamaratonilta sekä sähköpostitse saadun palautteen perusteella suomalaisilta juoksijoilta löytyy ymmärrystä päivän siirtoon keväälle, mutta myös "totaalikieltäytyjiä" löytyy. Keskittämällä tapahtumat yhteen päivään pystytään varmistamaan kustannustehokas toteutus ja paremmat palvelut kaikille juoksijoille. 

Kevätmaraton ei sovi kaikille, samoin kuin kesän lopussa ollut päiväkään ei kaikkien kalenteriin tai terveydentilaan ole sopinut. Läheiset tapahtumat aiheuttavat aina päänvaivaa, eikä täydellistä päivää ole olemassa. On varmaa, että suomalainen juoksukalenteri tulee elämään tämän muutoksen myötä ja eiköhän elokuun suosijoille saada pian maraton juostavaksi juoksukalenteriin. Joissain juoksijoissa harmitusta on aiheuttanut se, että kaikkien tapahtumien reitit ja aikataulut eivät ole vielä selvillä. Ne vahvistetaan mahdollisimman pian, kun kokonaisuus on lyöty lukkoon ja viranomaiset ovat vahvistaneet suunnitelmat. 

Muutoksille on aihetta. Lukujen valossa suomalaisista maratonjuoksijoista suunnilleen sama osuus juoksee Helsinki City Marathonin kuin aikaisempina vuosina, mutta maratonharrastajien kokonaismäärän jyrkkä lasku huippuvuosista aiheuttanut sen, että elinvoimaisuuden säilyttämiseksi toimenpiteisiin on ryhdyttävä.  Juoksuharrastus on edelleen suosittua, mutta tapahtumien määrä on kasvanut jyrkästi esimerkiksi 10 vuoden takaiseen määrään verrattuna. Osallistujia ei riitä tapahtumiin aikaisempaan malliin. Lisäksi isoja ikäluokkia edustavien juoksijoiden pikku hiljaa tapahtuva juoksumatkojen lyhentyminen aiheuttaa sen, tarve useammalle matkalle samana päivänä on lisääntynyt. Kevään Helsinki City Running Dayssä on onneksi tarjolla kaikille sopiva vaihtoehto matkan puolesta.

Helsinki City Running Day 19.5.2018

Helsinki City Running Day tuo kaksi täysin uutta tapahtumaa mukaan isojen puolimaratonin ja maratonin rinnalle. Helsinki City 5 on 5 kilometrin katujuoksu, jonka voi joko kävellä tai kisata. Marathonviesti sen sijaan juostaan samalla reitillä Helsinki City Marathonin kanssa, porrastetulla lähdöllä. Molempiin juoksuihin tavoitellaan muunmuassa seurajoukkueita niin yleisurheilun kuin muidenkin lajien parista. Tervetuloa mukaan! 

Seuraavat markkinointitempaukset ovat Vantaan Maraton ja Frankfurtin Marathon, joissa kannattaa tutustua kevään tapahtumaan sekä messuetuun!